Війна

Бійці ЗСУ скаржаться на погіршення харчування та ризикують залишитися без їжі

0
У армії досі в ходу сухпайки старого зразку, а реформа системи харчування не доведена до кінця

Про це йдеться у матеріалі ВВС News Україна.

Військові визнають, що цього року харчування вже стало гіршим.

Одразу декілька військових скаржаться, зокрема, на гірші сухі пайки. Замість норми №15 та посиленої норми №15, які максимально наближені до того, що їдять у польових умовах солдати НАТО, українські солдати все частіше отримують норму №10 — пайок старого зразка.

Зокрема, військовослужбовець Олег згадує, що востаннє нові 15-ті пайки бачив весною цього року.

«О-о, раніше були пайки, — згадує він. — На сніданок печеня в пакеті, який сам розігрівається, на обід картопля, суп або квасоля. Тепер у нас на сніданок — банка рису, в якому одноразова ложка ламається, і галети. На обід — баночка тушонки і галети. На вечір така ж баночка перловки».,- скаржиться він.

У 2020 році мали запровадити систему харчування за каталогом.

«Реформа полягала в тому, що армія мала відмовитися від послуг чотирьох компаній, які досі годували військових. Натомість мали окремо закуповувати всі потрібні продукти, а готувати мали спеціально підготовлені штатні кухарі військових частин», -, розповідає волонтер Діана Петреня, яка до цього кілька років курувала реформу харчування у Міноборони.

До 2020 року на нову систему перевели лише половину армії.

«Особисто я можу це пояснити лише тим, що аутсорсери просто занесли конверти в потрібні кабінети, щоб їх лишили на ринку», — додає вона.

Петреня стверджує, що повноцінну реформу заблокував головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, пославшись на те, що немає достатньої кількості кухарів. Хомчак це звинувачення відкидає.

«Позиція Хомчака була, є і буде — всі збройні сили треба перевести на харчування за каталогом. Інше питання — як її готувати, цю їжу», — каже він.

За його словами, зараз в бойових частинах на передовій їжу, як і передбачає нова система, готують штатні кухарі. Для цього довелося ввести понад 3,6 тис. посад — це більше бригади.

Щоб перевести все військо на нову систему потрібно ще понад 3,8 тис. посад.

«Я не маю як висмикнути цілу бригаду з фронту і сказати, що ви всі тепер кухарі», — пояснює він.

Головнокомандувач вважає, що систему слід трансформувати так, щоб всі збройні сили їли за каталогом, але бойові частини — з власними кухарями, а тилові частини і штаби — силами аутсорсу.

У Міноборони не пояснили, чому військові досі отримують пайки старого зразка.

Голова правління «Українського мілітарного центру» Тарас Чмут зазначає, що вирішення проблем з харчуванням залежить, передусім, від командирів і тилових служб конкретних частин, а не від вищого керівництва.

«Тиловики часто замість того, щоб списати старі пайки, видають їх бійцям, а нові тримають на потім або проводять з ними певні маніпуляції. Таке буває, — пояснює експерт. — Це не ок, але це відповідальність командирів на місцях. Як і більшість проблем харчування. Саме вони ставлять підписи кожного дня, що їжа відповідає нормам».